Νέα κινητοποίηση ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων

Νέα κινητοποίηση ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων

Για μια ακόμη φορά, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων του νομού μας που εκτελούν μαθητικά δρομολόγια από την αρχή της σχολικής χρονιάς για τα οποία δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, παρέταξαν και χθες το πρωί τα λεωφορεία τους επί της οδού Μητροπόλεως στη Βέροια, στο ύψος των γραφείων της Αντιπεριφέρειας, συνεχίζοντας την προχθεσινή διαμαρτυρία τους για το θέμα αυτό. Η Μητροπόλεως έμεινε κλειστή λόγω της κινητοποίησης για δύο ώρες, από τις 9.30 έως τις 11.30 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουριστικοί πράκτορες και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τα δρομολόγιά τους καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για το λόγο αυτό δεν μπορεί ακόμη να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την ανάληψη του έργου το οποίο μέχρι σήμερα εκτελούν με προφορική απόφαση του (πρώην) Νομάρχη και σημερινού Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη. Με αποτέλεσμα, να έχουν εξαντλήσει, όπως υποστηρίζουν, τα όρια της οικονομικής αντοχής τους. Ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν την Τρίτη τη μεταφορά των μαθητών, αν το θέμα της πληρωμής τους δεν έχει έως τότε επιλυθεί.

Οι τουριστικοί πράκτορες επισκέφθηκαν, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, τον κ. Καραπαναγιωτίδη, ο οποίος δεν είχε κάτι νεότερο να τους πει και υποσχέθηκε να ξαναθέσει το θέμα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Σιώκο (στη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει χθες για το ζήτημα των μαθητικών δρομολογίων) και δεσμεύτηκε για μια νέα συνάντηση τη Δευτέρα, ώστε να τους ενημερώσει για τις όποιες εξελίξεις. Εξελίξεις για το θέμα μπορεί να προκύψουν κι από τη σημερινή συνάντηση των αρμοδίων υπουργών, κατά την οποία θα εξεταστεί το θέμα της πληρωμής των μαθητικών δρομολογίων που απασχολεί και άλλους νομούς της χώρας. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, όμως, θα επιδιώξουν να συναντήσουν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, που θα επισκεφθεί σήμερα τη Βέροια, για να του θέσουν το θέμα.

Εν τω μεταξύ, φωτιές έχει ανάψει η εμπρηστική ανακοίνωση των Υπεραστικών ΚΤΕΛ και των Αστικών ΚΤΕΛ Βέροιας και Νάουσας, μέσω της οποίας προτείνουν να μεταφέρουν τα ΚΤΕΛ με τα δικά τους οχήματα δωρεάν τους μαθητές που σήμερα μεταφέρουν τα τουριστικά λεωφορεία. Οι τουριστικοί πράκτορες αντέδρασαν χθες έντονα και το κλίμα μυρίζει… μπαρούτι. Με δηλώσεις τους στη «Μ» αντιπροτείνουν να εκτελέσουν δωρεάν το δικό τους έργο και να αφήσουν ήσυχο το έργο που έχουν αναλάβει τα τουριστικά λεωφορεία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για αναψηλάφηση και των αναθέσεων των προηγουμένων ετών.

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, οι τουριστικοί πράκτορες, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οδηγοί που απασχολούνται σ’ αυτά, συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας που τους δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ειδικού συνεργάτη κ. Λαμπίδη. Κατά τη διάρκειά της ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Πρακτόρων κ. Απόστολος Εμμανουηλίδης διευκρίνισε ότι δεν έχει έρθει ένταλμα πληρωμής, αλλά οι τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε πια!», είπαν χαρακτηριστικά οι επαγγελματίες.

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό – «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι», είπε χαρακτηριστικά – και πρέπει να λυθεί, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων αλλά και τα ταξί και τα ΚΤΕΛ. Επεσήμανε, μάλιστα, τον κίνδυνο να δώσει εντολή το υπουργείο να πληρωθούν πρώτα οι παλιές οφειλές για τα μαθητικά δρομολόγια και στη συνέχεια οι πιο πρόσφατες, με αποτέλεσμα να πληρωθούν τα τουριστικά λεωφορεία μετά από 5 μήνες. Στο σημείο ο κ. Εμμανουηλίδης σημείωσε ότι έχει κατατεθεί ποσό από το υπουργείο για τη σχολική χρονιά 2010-11 θέτοντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μ’ αυτό να πληρωθούν παλιές οφειλές;

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους διαμαρτυρόμενους επαγγελματίες ότι έχει θέσει το θέμα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Σιώκο, τονίζοντάς του ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος και να επιλυθεί το θέμα. Και υποσχέθηκε να ξαναθέσει το θέμα στη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει την ίδια μέρα στην Περιφέρεια για το θέμα των μαθητικών δρομολογίων γενικότερα. Καθησυχάζοντάς τους τουριστικούς πράκτορες ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το θέμα θα λυθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και δεσμεύτηκε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις, σε νέα συνάντηση στο γραφείο του το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Εμμανουηλίδης είπε μιλώντας στη «Μ»: «Συνεχίσαμε και σήμερα την δίωρη διαμαρτυρία μας στην οδό Μητροπόλεως, κάτω από την Αντιπεριφέρεια, επισκεφθήκαμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για να μας ενημερώσει τι έγινε και τι γίνεται με το θέμα που μας απασχολεί. Δεν είχε κάποιο νέο να μας πει συγκεκριμένα. Βασιζόμαστε, όμως, αυτά που ακούμε στις τηλεοράσεις δια στόματος υπουργών, ότι αύριο θα γίνει συνάντηση των υπουργών κ. Χριστοφιλοπούλου, κ. Ντόλιου και κ. Ραγκούση – ο οποίος, μάλιστα, θα επισκεφθεί και τη Βέροια και θα τον επισκεφθούμε – για να συζητήσουν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Γι αυτό αύριο δεν θα συνεχίσουμε τη διαμαρτυρία μας. Κλείσαμε (το Δ. Σ. των τουριστικών πρακτόρων) νέο ραντεβού με τον Αντιπεριφερειάρχη για τη Δευτέρα το μεσημέρι. Θα μας ενημερώσει τι έγινε με το θέμα, αν έχει κάποια απάντηση και ανάλογα με την απάντηση που θα μας δώσει, θα δούμε τι μέτρα θα λάβουμε και τι κινητοποιήσεις θα κάνουμε».

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, που υποστήριξε την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του αιτήματος των διαμαρτυρομένων.

Δηλώσεις τουριστικών πρακτόρων στη «Μ»

Απ. Εμμανοηλίδης: Σχετικά με την ανακοίνωση των ΚΤΕΛ, ο κ. Εμμανουηλίδης μας δήλωσε: «Όσο γι’ αυτά που αναφέρονται στις εφημερίδες σήμερα και διαβάζει το επιβατικό κοινό της Ημαθίας, που αναφέρουν οι τρεις πρόεδροι των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, ο κ. Συμεωνίδης, ο κ. Παυλίδης και ο κ. Ορδουλίδης, μας αφήνουν πλήρως αδιάφορους. Ας κοιτάξουν τα σπίτια τους, τους φορείς τους, ο καθένας και, αφού θέλουν να είναι καλοί Σαμαρείτες, ας έρθουν να κουβαλήσουν δωρεάν τους μαθητές του δικού τους κομματιού που τους αναλογεί. Για το κομμάτι που οι ίδιοι εκβίαζαν την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ζητούσαν 99+% από τον προϋπολογισμό του κράτους. Άρα ποιοι είναι οι εκβιασταί; Εμείς ή αυτοί; Και θα δούμε τι έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, από δω και μετά, ας το έχουνε στο νου τους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εμείς την Τρίτη πιθανόν να σταματήσουμε το έργο. Ας κουβαλήσουν το δικό τους έργο δωρεάν, όπως λεν οι ίδιοι και για το δικό μας θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε εμείς».

Δ. Φιλιππίδης: Για το ίδιο θέμα, ο γραμματέας του Σωματείου Τουριστικών Πρακτόρων κ. Δανιήλ Φιλιππίδης μας δήλωσε, επίσης: «Η δήλωση μου θύμισε την διαφήμιση των σουπερμάρκετ ‘στα δύο το ένα δώρο’). Αυτοί μεταφέρουν τους μαθητές εδώ και 12 χρόνια και λένε στα 12 χρόνια τον 1 χρόνο δώρο. Ας το κάνουν στο δικό τους έργο και να μην ασχολούνται με το δικό μας έργο, γιατί μετά από 12 χρόνια συμμετείχαμε για πρώτη φορά – νόμιμα – σε μειοδοτικό διαγωνισμό και πήραμε το έργο φθηνότερα απ’ ό,τι το έπαιρναν αυτοί και απ’ ό,τι έδινε το κράτος. Είχαν πετύχει να παίζουν μπάλα χωρίς αντίπαλο, κεκλεισμένων των θυρών».