Έκλεισαν την Μητροπόλεως οι τουριστικοί πράκτορες

Έκλεισαν την Μητροπόλεως οι τουριστικοί πράκτορες

Έκλεισαν την οδό Μητροπόλεως για μια ώρα, διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποπληρωμή των μαθητικών δρομολογίων, οι πράκτορες τουριστικών λεωφορείων της Ημαθίας, το πρωί της Τετάρτης στη Βέροια. Όπως τόνισε ο πρόεδρός τους Απόστολος Εμμανουηλίδης, το πρόβλημα δημιουργείται από την απόρριψη του εντάλματος πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πράκτορες μετέβησαν στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη για να παραδώσουν το ψήφισμα. Οι πράκτορες συνάντησαν τον Γιάννη Λαμπίδη, ειδικό σύμβουλο του κ. Καραπαναγιωτίδη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι χρήματα υπάρχουν και ότι το πρόβλημα είναι διαδικαστικό, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν και με τον κ. Καραπαναγιωτίδη.

«Έχουμε φθάσει στα όρια της αντοχής μας»

«Έχουμε φθάσει στα όρια της αντοχής μας. Μετά από μερικές μέρες δεν θα έχουμε καύσιμα να κινήσουμε τα λεωφορεία μας και δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε τους μαθητές. Έτσι,1.500 περίπου μαθητές δημοτικού και νήπια, που εξυπηρετούν καθημερινά τα τουριστικά λεωφορεία, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα, δηλαδή ή να υποχρεωθούν οι γονείς τους να τα μεταφέρουν ή να μην πάνε σχολείο», δήλωσε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Θυμίζουμε πως το υπουργείο δεν έχει χρήματα για να πληρωθούν τα οφειλόμενα διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο συμβατικός έλεγχος, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να μπορέσουν να πληρωθούν οι λεωφορειούχοι. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται, στο γεγονός ότι έγινε επαναληπτικός διαγωνισμός όταν ακυρώθηκε ο πρώτος, πρόβλημα που απασχολεί πολλές Νομαρχίες, όπως μας έχει δηλώσει και ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καραπαναγιωτίδης.

Το υπόμνημα των τουριστικών πρακτόρων

Το υπόμνημα του Σωματείου Τουριστικών Πρακτόρων και Ιδιόκτητων Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Ημαθίας που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον πρόεδρο κ. Εμμανουηλίδη και τον γραμματέα κ. Δάνο Φιλιππίδη είναι το εξής:

«Πιστεύουμε ότι το δικό σας πρόβλημα που αφορά τη μεταφορά μαθητών έχει λυθεί κατά το μέρος της δικής μας περιοχής ευθύνης, δεδομένου ότι μεταφέρουμε ανελλιπώς και προσηκόντως τους μαθητές από την αρχή του σχολικού έτους.

Πιστεύουμε όμως ότι θα λύσετε και το δικό μας πρόβλημα που αφορά τον εφοδιασμό των λεωφορείων μας με καύσιμα δεδομένου ότι τα δικά μας αποθέματα έχουν τελειώσει.

Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια είναι σε θέση να κρατήσει σε κίνηση 20 λεωφορεία διαμεσολαβώντας διοικητικά για την εξασφάλιση των αναγκαίων καυσίμων για την μεταφορά των μαθητών.

Με επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας και έχοντας εμπιστοσύνη στην καλή σας πίστη και προαίρεση.

Ήμαρτον, λυπηθείτε εμάς και την μαθητική κοινότητα

1. Δεν έχουμε λεφτά για καύσιμα κίνησης των λεωφορείων.
2. Τα αποθέματά μας αρκούν για πέντε ακόμη ημέρες μεταφοράς.
3. Οι οδηγοί μας απολύθηκαν, οδηγούμε τα λεωφορεία μόνοι μας.
4. Μετά από πέντε ημέρες πρέπει να μας δώσετε κουπόνια να φουλάρουμε από τα κρατικά διυλιστήρια.
5. Αλλιώς δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε μαθητές από δικό σας φταίξιμο.
6. Σας τα λέμε σήμερα στις
7. Θα σας τα πούμε αύριο στις
8. Την άλλη εβδομάδα θα είναι αργά εάν δεν ανταποκριθείτε».

«Αν δεν μπορούν οι ‘’Τουριστικοί’’, αναλαμβάνουμε εμείς και μάλιστα δωρεάν!»

Απάντηση όμως σε όσα δηλώνουν οι τουριστικοί πράκτορες της Ημαθίας δίνουν με ανακοίνωσή τους τα Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ Ν. Ημαθίας. Οι πρόεδροι Αν. Συμεωνίδης (ΚΤΕΛ Ημαθίας), Παύλος Παυλίδης (Αστικά Βέροιας) και Ηλίας Ορδουλίδης (Αστικά Νάουσας), μιλούν για «κροκοδείλια δάκρυα» ενώ κάνουν πρόταση να μεταφέρουν αυτοί τους μαθητές δωρεάν!

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Οι «συνάδελφοι» Τουριστικοί πράκτορες ανακάλυψαν ξαφνικά τα κενά που υπάρχουν στη διαδικασία καταβολής των κονδυλίων για τη μεταφορά των μαθητών.

Παρ’ όλο που γνώριζαν από την αρχή ότι η καταβολή αυτών των κονδυλίων ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία και ότι η καθυστέρηση αυτή είναι πάγια και δεδομένη.

Το γνώριζαν όταν δημιουργούσαν μια σειρά από παρεμβάσεις και άλλες καταστάσεις, προκειμένου να πάρουν μέρος του έργου της μεταφοράς των μαθητών, μέσα από την καινοφανή διαδικασία των «πινάκων». Αποδεχτήκαμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, εκφράζοντας βάσιμες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί αυτό να εκτελεστεί στο σύνολό του, με τον κατακερματισμό που έγινε και την ανάθεσή του σε διάφορους φορείς.

Οι αντιδράσεις περί καθυστέρησης είναι κροκοδείλια δάκρυα τα οποία δεν πείθουν κανέναν.

Οι Τουριστικοί πράκτορες όταν μπήκαν στον διαγωνισμό, γνώριζαν πότε και πώς θα πληρωθούν.

Γνώριζαν τη διαδικασία και τις καθυστερήσεις.

Γνώριζαν τις οφειλές της Νομαρχίας προς τα ΚΤΕΛ για τα προηγούμενα χρόνια.

Γνώριζαν ότι τα ΚΤΕΛ είχαν να πληρωθούν δύο χρόνια.

Δεν μπορούν τώρα να παριστάνουν τους ανήξερους και τα «θύματα», από την πρώτη κιόλας φορά που ανέλαβαν, κατόπιν «πιέσεων» και «απειλών», μέρος της μεταφοράς μαθητών.

Σε κάθε περίπτωση, εάν είναι πλέον ασύμφορη και αδύνατη η περαιτέρω συνέχιση της εκτέλεσης του έργου, εμείς δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τους μαθητές στο δρόμο.

Άλλωστε, ως ΚΤΕΛ, το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα όλες τις προηγούμενες σχολικές περιόδους.

Αναλαμβάνουμε τη μεταφορά των μαθητών, σε όλα τα δρομολόγια του πίνακα που τους είχε ανατεθεί και μάλιστα δηλώνουμε ότι θα εξυπηρετήσουμε τη μεταφορά των μαθητών, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ».