Τα ονόματα των αρχαίων Μακεδόνων

Στην ετυμολογία, τη μορφή, τη σημασία και την ελληνικότητα των ονομάτων που είχαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, πολλά από τα οποία δίνονται ακόμη και σήμερα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Βεροιώτης καθηγητής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αντώνης Μπουσμπούκης. Τα ονόματα που επέλεγαν για τα παιδιά τους μαρτυρούν τις αξίες στις οποίες πίστευαν και τις οποίες ήθελαν – και με τα ονόματα που έδιναν – να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους.

Η ομιλία, την οποία διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Ν. Μαυροκεφαλίδης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Γ. Μπατσαρά, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας κ. Δ. Ντόβας, ερευνητές-συγγραφείς. Τον ομιλητή προλόγισε ο κ. Φώτης Κουτσουπιάς, αντιπρόεδρος του Ε.Σ. της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Στην ομιλία του ο καθηγητής εξήγησε πώς οι αρχαίοι Μακεδόνες επέλεγαν τα ονόματα που έδιναν στα παιδιά τους, με κριτήρια που στόχο είχαν να τους αναπτύξουν τις αρετές εκείνες με τις οποίες ανδρώθηκαν, μεγαλούργησαν και διακρίθηκαν σαν απαράμιλλοι σε αξιοσύνη πρωταγωνιστές στη σκηνή της ιστορίας. Όπως είπε μεταξύ άλλων, επέλεγαν ονόματα πολεμιστών τα οποία θεωρούσαν ότι γαλουχούν στα παιδιά τους πολεμικές αρετές, ονόματα που μαρτυρούσαν την θεοσέβεια των παλιών Μακεδόνων, άλλα που δείχνουν προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και αλληλεγγύη ή που μαρτυρούσαν το πειθαρχικό πνεύμα των Μακεδόνων.

Αλλά και ονόματα σκωπτικά, που περιέγραφαν την αστεία πλευρά τους, όπως και ονόματα που αποκαλύπτουν την σημασία που έδιναν οι αρχαίοι Μακεδόνες στην ευγένεια, στη φιλία, στην αξιοσύνη, ονόματα που μαρτυρούν την αγάπη τους για τους ίππους.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον κ. Ευαγγελίδη (από την Έδεσσα) διαφάνειες με αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελούν τεκμήρια για την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά και ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν (η Μακεδονική) ήταν μια ελληνική διάλεκτος.